Blogger Widgets

Buang border image

Posted by Designer ES 1 comments

Sebelum:


Selepas:

Bagi sesetengah template blog, contohnya template designer simple, image yang diupload automatically disetkan border pada kelilingnya. Bagi sesetengah blogger, ianya mungkin nampak agak semak, lebih-lebih lagi kalau background post berwarna hitam. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bagi mereka yang tidak senang dengan border tersebut, di sini ada disediakan tutorial cara untuk hapuskannya! ^_^

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod

.post-body img, .post-body .tr-caption-container,
 4) Selepas jumpa kod .post-body img, .post-body .tr-caption-container, korang akan nampak kod yang macam kat bawah ni:
.BlogList .item-thumbnail img {
padding: $(image.border.small.size);
background: $(image.background.color);
border: 1px solid $(image.border.color);
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);Nota:


Pada nilai yang ditandakan biru, korang tukar semua kepada 0
Contoh:
.BlogList .item-thumbnail img {
padding: $(image.border.small.size);
background: $(image.background.color);
border: 0px solid $(image.border.color);
-moz-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);
-webkit-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);
box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);



5) Lepas dah tukar, klik preview, jika tiada error, klik save template dan lihat hasilnya.
Selamat mencuba! :)

Background comel untuk blog

Posted by Designer ES 0 comments


Korang boleh dapatkan background yang comel-comel di sinimycutegraphics.com. Terdapat banyak pilihan background kat situ. Korang pilih, kemudian copy kod background yang disediakan.

Contoh:


Cara nak pasang background pada blog pula :

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html / Javascript

3) Paste kod background yang korang copy di mycutegraphics.comtadi pada ruang Html / Javascript

4) Save dan lihat hasilnya.

P/s : Kepada sesiapa yang yang mengalami masalah background bertindan / double background (atas colour lain, bawah ada background) setelah dimasukkan kod background mycutegraphics, sila refer di sini

Selamat mencuba! :)

 
Angry Bird Edition Copyright © 2012 This template design by Whiteixora Sugarplum
All Image Belongs to WHSC | Background From Angry Bird Nest